Tien handige tips om energie te besparen en duurzamer te wonen

Het verwarmen van je huis is voor veel Nederlanders de grootste kostenpost, goed voor ongeveer de helft van de totale energierekening. Het is daarom logisch om, als je energie wilt besparen, eerst je isolatie onder de loep te nemen.

Daarnaast kun je ook op andere manieren energiezuiniger leven, bijvoorbeeld door slimmer om te gaan met huishoudelijke apparaten of door gebruik te maken van technologie voor een efficiënter energieverbruik.

Je kunt veel bereiken door bewuster te worden van je energieverbruik en kleine aanpassingen te maken in je dagelijkse gewoontes. Benieuwd hoe je vandaag al kunt beginnen met duurzamer wonen? Hier vind je onze beste tips om je huis energiezuiniger te maken.

Zorg voor optimale isolatie

Een warm huis in de koude wintermaanden en een koel huis in de warme zomermaanden, het kost veel energie. Door muren, daken, vloeren, ramen en deuren goed te isoleren hou je de gewenste temperatuur binnen vast en geef je kou en hitte geen kans om ongezien binnen te sluipen.

Tip: Controleer deuren en ramen op kieren en tocht. Met een eenvoudige oplossing zoals het aanbrengen van tochtstrippen voorkom je veel energieverlies. Vergeet ook niet om brievenbussen en ventilatieroosters na te kijken.

Investeer in energiezuinige verlichting

Het is meer dan de moeite waard om je traditionele gloeilampen te vervangen door LED-lampen. Behalve dat LED-lampen zuiniger zijn, gaan ze ook langer mee. Vaak wordt gedacht dat LED-verlichting kil is, maar het is in allerlei kleurtemperaturen verkrijgbaar, dus ook in warmte tinten. 

Tip: Door het licht uit te doen als je een kamer verlaat, bespaar je veel meer dan je denkt. Het loont om hier een gewoonte van te maken.

Installeer een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt je om energie te besparen door je verwarming en airco automatisch aan te passen aan je dagelijkse gewoontes. Zo is je huis comfortabel wanneer dat nodig is, zonder onnodig energie te verbruiken.

Tip: Zet de verwarming lager wanneer je slaapt of niet thuis bent. Vaak is 18 of 19 graden al voldoende. Je kunt de thermostaat zo instellen dat je huis weer op temperatuur is wanneer jij wilt.

Zet apparaten zoveel mogelijk uit

Veel apparaten gebruiken zelfs energie wanneer ze niet actief zijn. Denk aan opladers die in het stopcontact blijven zitten en apparaten die op stand-by blijven staan, zoals de tv of de printer.  Zet ze volledig uit en bespaar energie zonder dat het je enige moeite kost.

Tip: Apparaten die vaak samen gebruikt worden, zoals bijv. de tv, spelcomputer en soundbar, kunnen via een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar gemakkelijk in één keer worden uitgezet.

Gebruik de wasmachine en droger slim

De wasmachine en droger gebruiken veel energie. Was kleding op een lage temperatuur en hang je was zoveel mogelijk op om te drogen. Als je toch een droger gebruikt, kies dan voor een energiezuinige stand, dit kan je tientallen euro’s per jaar schelen.

Tip: Kleding wordt prima schoon op 30 of 40 graden. Veel moderne vloeibare wasmiddelen leveren zelfs bij koud wassen (15 of 20 graden) een goed resultaat.

Zorg voor goede ventilatie

Ventileren is vooral in de wintermaanden belangrijk om te zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis. De manier van ventileren is belangrijk, je kunt namelijk veel warmte verliezen wanneer je op een inefficiënte manier ventileert.

Tip: Zet ramen of deuren tegenover elkaar kort open. Dit is effectiever dan één raam lang openhouden, omdat de frisse lucht sneller beweegt en de warmte beter behouden blijft.

Investeer in zonnepanelen

Als je de mogelijkheid hebt, zijn zonnepanelen een slimme manier om je energieverbruik te verlagen en je energiekosten op de lange termijn te verminderen. Zelfs zonder de salderingsregeling kun je in de toekomst je energiekosten laag houden door je eigen energie op te wekken.

Tip: Je kunt overwegen om ook te investeren in een thuisbatterij. Hiermee sla je de stroom die je opwekt op, zodat je deze later kunt gebruiken in plaats van terug te leveren.

Kook slimmer

Zowel koken op gas als elektriciteit kost veel energie. Met wat kleine aanpassingen in je kookroutine kun je redelijk wat energie besparen zonder dat het ten koste gaat van je maaltijd of je kookplezier.

Tip: Breng water aan de kook met een waterketel en kook met de deksel op de pan om de kooktijd te verkorten. Zet de warmtebron uit vlak voor je gerecht klaar is; de restwarmte kookt het verder gaar.

Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt

Je hoeft niet elke ruimte in huis constant te verwarmen. Door alleen de ruimtes die je gebruikt te verwarmen, verlaag je je energiekosten zonder dat je comfort verlies. Met een slimme thermostaat kun je bovendien elke kamer op het juiste moment weer op temperatuur brengen.

Tip: Gebruik radiatorfolie achter je radiatoren om te voorkomen dat warmte verloren gaat via de muren. Je bespaart hiermee vooral energie in ruimtes met buitenmuren, waar de meeste warmte kan ontsnappen.

Gebruik slimme energiedisplays

Slimme energiedisplays geven direct inzicht in je energieverbruik. Zo kun je op ieder moment zien welke apparaten veel energie verbruiken. Bovendien kun je met slimme displays trends in je verbruik herkennen om je te helpen bewuster om te gaan met energie.

Tip: Stel haalbare doelen voor je energieverbruik, zoals bijvoorbeeld het halveren van het gebruik van apparaten tijdens piekuren. Zodra je resultaat ziet, raak je vanzelf gemotiveerd om nog meer te besparen.

Zelfs kleine aanpassingen kunnen grote voordelen opleveren. Het mooie is dat veel van deze veranderingen helemaal geen tijd of geld hoeven te kosten. Vaak gaat het gewoon om het aanpassen van je gewoontes. Het is misschien even wennen, maar al snel worden nieuwe routines een tweede natuur.

Wil je meer weten over energiebesparing? Lees dan ook ons artikel over het winterklaar maken van je woning. Heb je vragen over hoe het verduurzamen van je woning de verkoop kan bevorderen? Neem dan gerust contact met ons op.