Winterklaar wonen: handige tips voor een warm huis

Het nieuwe jaar is begonnen, en met de koudste maanden nog voor de boeg is dit een goed moment om te zorgen dat je huis comfortabel en energiezuinig is én blijft.

Als makelaarskantoor geven wij je graag een paar eenvoudige maar belangrijke tips om je huis en tuin winterklaar te maken. Met onze handige checklist voorkom je ongemakken zoals bevroren leidingen, tochtige kamers of slecht werkende radiatoren.

Geniet van een gezellig en warm huis, zelfs op de koudste dagen van het jaar.

1. Controleer de isolatie

Goede isolatie vormt de basis voor een winterklare woning. Controleer of er tocht is bij deuren en ramen. Komt er koude lucht naar binnen? Met tochtstrips, isolatieschuim of acrylaatkit kun je de meeste naden en kieren effectief dichten.

Vergeet niet om ook de kelder en zolder te controleren, waar gemakkelijk vochtproblemen kunnen ontstaan. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor je huis, maar ook voor je gezondheid.

Heb je leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen? Dan is het verstandig om ze te isoleren om energieverlies te voorkomen.


Tip: plak radiatorfolie achter je radiatoren. Zo blijft de warmte in de kamer en bespaar je energie.

2. Check het verwarmingssysteem

Een goed werkende verwarming is een must in de winter.

Begin met het controleren van de waterdruk van de ketel. Een te lage waterdruk kan ervoor zorgen dat de verwarming niet goed werkt. Dit is een check die je eenvoudig zelf uit kunt voeren. In de meeste gevallen is het bijvullen van water ook iets wat je zelf kunt doen.

Vervolgens kun je de radiatoren ontluchten. Dit is vooral belangrijk als je een borrelend geluid hoort of als de bovenkant van de radiatoren minder warm wordt dan de onderkant.

Tip: laat de cv-installatie jaarlijks onderhouden door een erkent installateur.

3. Bescherm de waterleidingen

Voorkom bevroren leidingen door de thermostaat niet lager dan 17 graden te zetten. Ga je in de winterperiode op vakantie? Zet de verwarming dan niet uit. Het is juist belangrijk dat de verwarming automatisch aanslaat wanneer de temperatuur in huis te laag wordt, ook als je er niet bent.

Sluit de buitenkranen af en pak ze eventueel in met isolatiemateriaal. Het is aan te raden om dit ook te doen met de watermeter.

4. Onderhoudt het dak

Het is verstandig om het dak meerdere keren per jaar te inspecteren.

Check in de eerste plaats de dakpannen op scheuren of verschuivingen. Vervolgens controleer je of dakgoten en regenpijpen schoongemaakt moeten worden, om verstoppingen door bladeren te voorkomen.

Voor wie zonnepanelen heeft, is dit een goed moment om te checken of deze ook een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.

Heb je een schoorsteen? Laat deze eens per jaar reinigen door een vakman om roetophoping en vogelnesten te verwijderen en schoorsteenbrand te voorkomen.

Tip: laat besneeuwde zonnepanelen met rust. Je kunt ze snel beschadigen bij het verwijderen van sneeuw. Bovendien is het te gevaarlijk om op een besneeuwd dak te klimmen.

5. Zorg voor goede ventilatie

Frisse lucht in huis is extra belangrijk in de winter, wanneer ramen en deuren vaker gesloten blijven. Ventileren zorgt voor een betere luchtkwaliteit en help vocht en schimmel in huis voorkomen.

Heb je een ventilatiesysteem, reinig de filters en roosters dan regelmatig voor een goede luchtstroom. Heb je geen ventilatiesysteem? Zet ramen en deuren dan regelmatig even open, vooral in de keuken na het koken en in de badkamer na het baden of douchen.


Tip: probeer er een gewoonte van te maken om ’s ochtends alle ruimtes in huis even kort te ventileren. Zo begin je de dag fris zonder dat je huis er te veel door afkoelt.

6. Vergeet de tuin niet

Bescherm kwetsbare planten tegen vorst door ze in de winter af te dekken. Verplaats potplanten naar een beschutte plek, het liefst binnen. Snoei dode, zieke of beschadigde takken van bomen en struiken. Dit voorkomt dat ze tijdens de winter afbreken en schade aanrichten.

Zorg voor goede buitenverlichting tijdens de donkere winterperiode. Buitenverlichting met een sensor of tijdschakelaar verhoogt bovendien de veiligheid van je woning.

Tip: zorg dat je zout in huis hebt om gladde stoepen en opritten te strooien. Je kunt het beste al beginnen met strooien vlak voordat er sneeuw of ijs wordt verwacht.

Kleine stappen nu, grote winst later

Met een paar simpele klusjes en checks kun je veel doen om je woning goed te verwarmen, schade te voorkomen en energie te besparen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe makkelijker het is om zorgeloos door de koude maanden heen te komen.

Wil je je verder verdiepen in de energiezuinigheid van je woning, lees dan hier hoe je een energielabel voor je woning kunt aanvragen.

Welke wintertips pas je zelf al toe? En welke zou je toe willen voegen aan onze checklist?

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over hoe goed onderhoud kan bijdragen aan de waarde van je woning? Of heb je vragen over de verkoop van je woning? Bij zielman makelaardij helpen we je graag verder!