Zielman Makelaardij O.Z.

Energielabel voor woning

Het aanvragen van een energielabel voor woning na 1-1-2021

Tot eind 2020 konden woningeigenaren hun eigen energielabel zelf online aanvragen. Sinds 1 januari 2021 is dit niet meer mogelijk. Vanaf 1 januari 2021 is het noodzakelijk dat een erkend EP-Adviseur op locatie komt om de woning op te nemen. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de gebouwschil en de aanwezige installaties.

Vanaf 1 januari 2022 wordt er daadwerkelijk gehandhaafd wanneer er geen geldig energielabel is bij het verkopen en verhuren van woningen. De boete die geldt voor het ontbreken van een energielabel bij particulieren is vastgesteld op €435,-. De boete komt niet ter vervanging van het energielabel. Na het verstrekken van de boete dient er alsnog een energielabel te worden opgesteld.

Het traject na het verkrijgen van een energielabel

Wanneer het energielabel is afgegeven heeft deze een geldigheid van 10 jaar. Wanneer de woning na 10 jaar wordt verkocht is het noodzakelijk om een nieuw energielabel te laten opstellen. Na de gebouwopname wordt het energielabel opgenomen in de landelijke database van de RvO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland).

Om de kwaliteit van het energielabel te garanderen kan het voorkomen dat de certificerende instelling na het afgeven van een energielabel op locatie komt controleren of het energielabel daadwerkelijk volgens de voorschriften is opgesteld.

Veel gestelde vragen

Is het opstellen van een energielabel altijd verplicht bij verkoop of verhuur?

Nee, er zijn enkele uitzonderingen op het verplichte energielabel. Deze uitzonderingen zijn:

  1. Beschermde monumenten waarvan de monumentale status staat vastgesteld in de Erfgoedwet of volgens provinciale en/of gemeentelijke museumverordeningen.
  2. Vrijstaande gebouwen van minder dan 50 m2 gebruiksoppervlakte zijn vrijgesteld van de energielabelverplichting.
  3. Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn, zijn vrijgesteld van de energielabelverplichting.

 

Voor meer uitzonderingen verwijzen wij u graag door naar de website van Milieu Centraal.

Heeft u vragen neem dan gerust contact op met ons kantoor.

AANKOOPGESPREK

Zoekt u een aankoopmakelaar of wilt u vrijblijvend kennis maken bij ons op kantoor?

VERKOOPGESPREK

Zoekt u een makelaar die zorgvuldig de verkoop van uw woning kan begeleiden?

Zielman Makelaardij is sinds 1989 een begrip in Putten en omgeving
Persoonlijke aandacht, vertrouwen, integriteit en kwaliteit zijn woorden die onze werkwijze goed karakteriseren. Wij vinden een grote mate van zorgvuldigheid en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening van groot belang. Een persoonlijke relatie met onze opdrachtgevers op basis van wederzijds vertrouwen is daarbij ons uitgangspunt. Vanaf de in verkoop name van een woning tot aan het moment dat de akte van uw woning wordt gepasseerd bij de notaris wordt u persoonlijk begeleid door de makelaars van Zielman.