Nationale Hypotheek Garantie

Een introductie tot de Nationale Hypotheek Garantie: wat u moet weten

Voordelig financieren met Nationale Hypotheek Garantie

De NHG is een soort vangnet, opgezet door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Het biedt de garantie aan de bank dat jouw hypotheeklasten betaald worden, ook als jij deze kosten zelf niet meer kunt opbrengen. Doordat de hypotheekverstrekker deze zekerheid heeft biedt hij de laagste rente aan.

Kantoor van Zielman Makelaardij te Putten

Voordelen NHG

Het kan zeker rendabel zijn om een hypotheek met NHG af te sluiten, de voordelen zijn niet de minste. Wat is er precies zo fijn aan een hypotheek met NHG?

Korting op de hypotheekrente

Hypotheekverstrekkers zijn er over het algemeen van verzekerd dat zij hun geld terugkrijgen, als het gaat om een hypotheek met NHG. Dan ligt de rente met NHG gemiddeld 0,5% lager. Bij 80% van de waarde van de woning is het voordeel nog gemiddeld 0,25%. Het rentevoordeel behoud je de hele looptijd.

NHG biedt zekerheid

De Nationale Hypotheek Garantie is precies dat: een garantie. Als jij om de een of andere reden niet meer in staat bent om je hypotheeklasten te betalen, kun je aanspraak maken op deze garantie. Ook bijvoorbeeld wanneer je partner komt te overlijden. Om recht te hebben op kwijtschelding, moet je wel kunnen aantonen dat je de lasten echt niet meer kunt dragen. Bekijk de voorbeeld situaties voor kwijtschelding op de website van NHG.

Hoeveel kan ik lenen met NHG?

Als je een woning koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Het aankoopbedrag van jouw woning mag dan maximaal € 435.000,- (in 2024) zijn. De hypotheek voor jouw koopwoning mag daar niet boven uitkomen.

Er is een uitzondering: Als je energiebesparende maatregelen (isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, etc.) treft, kun je tot € 461.100,- lenen voor je nieuwe huis. Je moet dan wel het extra bedrag volledig uitgeven aan de energiebesparende voorzieningen.

Wat kost NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaal je één keer een borgtochtprovisie, in de volksmond ‘NHG-premie’, van 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Omdat de NHG-premie aftrekbaar is van de belasting én je met NHG vaak een lagere rente betaalt, heb je deze kosten snel terugverdiend.

Wil je weten of een hypotheek met NHG ook in jouw persoonlijke situatie voordeel oplevert? Dan kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur!

Vragen of een persoonlijk gesprek?

Wanneer u vragen heeft of u wenst graag een persoonlijk gesprek, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons kantoor.

Een vakkundig en dynamisch team staat voor u klaar.